Team Begeleiding
“Is het hek stevig genoeg of is het al van de dam?”
Zo te zien is het hek nog stevig genoeg, maar of het ook echt zo is? Het kan zijn dat er (onbewuste) dynamieken spelen binnen een team, die aan de oppervlakte nog niet zichtbaar zijn, maar er wel zorgen dat er minder verbinding, contact en compassie is bij de teamleden onderling. Dit kan onrust en onvrede veroorzaken en daardoor een ongewenst effect hebben op de teamspirit en de bedrijfsvoering.
“Ik wil voorkomen dat het hek van de dam gaat en dat mijn team een goed team blijft vormen. Ik wil vanuit een ander perspectief kijken naar het team als geheel, en naar de teamleden individueel.”
Een groep mensen bij elkaar is nog geen team
Om te voorkomen dat er zich donkere wolken boven het team vormen en het hek van de dam gaat, is het belangrijk om effectief en efficiënt met elkaar samen te werken, alleen dat is niet zo vanzelfsprekend, want:
Ieder mens is uniek en heeft zo haar/zijn culturele achtergrond, waarden & normen, kennis, ervaring en vaardigheden, talenten, passies, drijfveren, wensen en behoeften.
Bovendien vormen ze als team een systeem met een eigen dynamiek en patronen en zijn ze ook nog eens onderdeel van andere systemen.
Hoe nu om te gaan met al die verschillen, sterker nog: er juist synergie mee te creëren? Hoe wordt een groep een team en zorg je er nu voor, dat het leuk blijft? Wat zijn de succesfactoren voor succesvolle teams? Wat is de rol van de teamleider? Hoe om te gaan met de denkers en doeners? Hoe voorkom je frustraties als bijvoorbeeld gebrek aan betrokkenheid en te weinig gerichtheid op resultaten?
In onze teamontwikkeling besteden we aandacht aan aspecten als complementariteit, (interculturele) communicatie, (groeps)dynamiek en onderliggende (veelal onbewuste) patronen. Het voeden van onderling vertrouwen is het fundament waarop een team tot optimale prestaties komt.
Complementariteit Zoals eerder gesteld: mensen zijn verschillend. Het zijn juist die verschillen die een groep mensen naar een succesvol team kunnen leiden. Waar voelen, willen, denken en doen bij elkaar komen en ieder lid van het team haar/zijn rol oppakt.
Communicatie Succes of falen in het samenwerken tussen mensen hangt ook samen met de kwaliteit van communicatie. Wanneer er ook nog sprake is van teamleden met verschillende culturele achtergronden is kennis van interculturele communicatie onontbeerlijk. Cultuur wordt in de onderlinge communicatie door mensen gemaakt en is dus per definitie dynamisch. Dat bevestigt de stelling dat ‘cultuur is communicatie en communicatie is cultuur’.
Dynamiek en patronen Een groep mensen bij elkaar, of het nu wel of geen team is, vormt een systeem met een eigen dynamiek. Als die leidt tot de gewenste resultaten, kun je spreken van een ‘gezonde’ dynamiek. Daar waar er sprake is van een minder gezonde dynamiek is het waardevol ook te kijken naar de (veelal onderliggende) patronen en symptomen. Wat is de geschiedenis van het team, welke markante gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden, wat is de functie van het vraagstuk dat speelt, komt het meer voor, is er sprake van een belaste plek (bijvoorbeeld: de vijfde manager die wordt aangesteld in vier jaar tijd)?
We gaan uitgebreid oefenen met systemisch kijken en waarnemen, hierdoor krijgen teamleden een beeld van de mens achter de mens, ontstaat er meer verbinding en contact, ontstaat er een team van mensen.
Natuurlijk maken wij ook trainingen op maat. Hebt u een speciale vraag, neem contact met ons op en kijken we samen naar de mogelijkheden.